Jedinstveni put tamne čokolade

Otkrivala je nove oblike i civilizacije, osvajala kontinente širom sveta, postajala sve bolja i lepša. Na poznatim dvorovima širom sveta u njenim ukusima uživali su prinčevi i princeze, plemići i plemkinje. Danas ne prestaje da očarava, sinonim je za delikatne i prefinjene arome.

Predstavljamo vam kraljicu svih čokolada: njeno veličanstvo – tamnu čokoladu.

Najbitnija karakteristika tamne ili, kako je mnogi još nazivaju, crne čokolade je osnovni sastojak kakao masa koja se dobija preradom zrna kakaoa i sadrži prirodnu mešavinu kakao-butera i kakao-praha. Za razliku od svih drugih vrsta čokolade, mleko nije jedan od osnovnih sastojaka.

U nastavku teksta saznaćete šta je to što tamnu čokoladu čini drugačijom od drugih, koje sve vrste postoje kao i zbog čega su Premier čokolade pravi izbor za vas.

Da bismo razumeli značaj tamne čokolade i njen put do najkvalitetnijeg delikatesa, potrebno je da se vratimo u daleku prošlost.

Čokoladna revolucija

U svom osnovnom obliku čokolada je korišćena još pre 3500 godina na severu Centralne Amerike u vreme drevne južne i latinoameričke kulture. Maje su mešale mrvljeno seme kakaoa, ljutu papriku i vodu. Ovaj napitak uglavnom se koristio u religijiskim ritualima jer se verovalo da kakao ima magijsku moć.

Zbog gorkog ukusa, Maje su ovo piće nazivali i „gorka voda”. Do 15. veka već je postojalo verovanje da je čokolada poklon od boga Kecalkoatla (Quetzalcoatl) koji je bio pernato zmijoliko božanstvo antičke srednjoameričke kulture. Kecalkoatl je takođe bio i mitski heroj od kojeg potiču gotovo svi srednjoamerički narodi, a verovalo se da je on zrno kakaoa doneo iz raja.

Pored toga što je smatrana božjim napitkom, čokolada je korišćena kao afrodizijak.

Kako legenda kaže, davne 1528. godine, španac Ernan Kortes, osvajač Mekiska, primetio je naviku asteškog cara Montezuma da konzumira ovaj čokoladni napitak. Legenda kaže da je svakog dana pio i po 50 pehara i da se na taj načim pripremao za bitke. U to vreme Asteci nisu znali za šećer te je ovaj napitak služen sa vodom i ljutim papričicama.

Iako mu se sam ukus nije dopao zbog gorčine, Kortes se zainteresovao za ovu biljku koja je u 16. veku bila toliko vredna da je za 100 zrna mogao da se kupi rob, a za 4 prava bogata večera. Upravo zbog vrednosti koju je imala, on odlučuje da čokoladu predstavi i španskom kralju Karlu V.

Španci ubrzo menjaju ukus čokolada dodavajući u nju šećernu trsku i med radi slađeg ukusa. Neko vreme su saznanje o ovoj neverovatnoj biljci i napitku držali samo za sebe, a zrno kakaoa je čak korišćeno kao sredsvo plaćanja u Španiji.

Ubrzo, cela Evropa bila je očarana ovim „magijskim“ napitkom, usledila je i čokoladna revolucija kada nastaju i prve table čokolade.

Potreba za čokoladom postajala je sve veća. Prva prodavnica čokolade otvorena je u Londonu 1657. godine dok je prvu prodavnicu čokolade u Srbiji otvorio Konstantin Šonda davne 1898. godine.

Jedinstvo neprevaziđenih ukusa

Pored duge i uzbudljive istorije, za kvalitet čokolade odgovoran je pre svega kvalitet kakaoa, koji je presudan kada govorimo o tamnoj čokoladi. Mešavine zrna kakaoa sa ostalim sastojcima kao i sama proizvodnja su takođe ključni.

Postoje različite kategorije tamnih čokolada: one nezaslađene, zatim ekstra crne, poluslatke, slatke i gorko-slatke.

Za tamnu ili crnu čokoladu smatraju se one koje imaju najmanje 35% kakaoa, dok se za prave tamne čokolade smatraju one sa mnogo više procenta kakaoa u sebi. Baš zbog toga Premier čokolade nude isključivo tamne čokolade koje sadrže od 56% do 80% kakaoa u sebi.

Tamne čokolade takođe mogu da se kombinuju sa različitim aromatičnim dodacima radi zanimljivog i jedinstvenog ukusa. Ukoliko ste ljubitelji maštovitih kombinacija, Premier tamne čokolade su izbor za vas, od pistaća, bibera, preko suvih šljiva i badema, kao i mnoštvo drugih ukusa, pravljenih samo za najveće ljubitelje tamnih čokolada.

Na samom početku smo pomenuli kako je osnovna razlika između mlečnih čokolada i tamnih čokolada postotak kakaoa, količina mleka kao i šećera. Kakvu razliku ovo pravi nama, velikim ljubiteljima čokolade?

Odgovor je: zdravlje. Tamna čokolada sadrži veliki procenat kakao delova, manji udeo masti i sećera i baš zbog toga se smatra zdravom.

U nastavku ćemo da se pozabavimo prednostima tamne čokolade kao i njenim nutritivnim vrednostima.

Tamna čokolada, riznica zdravlja

Tamna čokolada je jedini slatkiš koji je dozvoljen tokom dijete, to već mnogo govori, zar ne? Iako sadrži u sebi dosta kalorija, to nisu one štetne kalorije. Tamna čokolada sadrži oleinsku kiselinu, što znači da kalorije u tamnoj čokoladi ne podižu holesterol.

Osim dobrih masnoća, tamna čokolada je bogata brojnim vitaminima i mineralima koji nam pomažu da ostanemo zdravi.

Dakle, tamna čokolada smanjuje holesterol, podstiče dobru cirkulaciju, reguliše šećer u krvi, pomaže rad nervnog sistema, a koristi se i kao afrodizijak.

Neka istraživanja ukazuju na to da 45 grama tamne čokolade dnevno, može smanjiti rizik od srčanog udara za 10%. Konzumiranje tamne čokolade takođe može smanjiti insulinsku rezistenciju, glavni problem koji stoji iza dijabetesa.

Krajnje je vreme i da razbijemo mit o tome kako je čokolada štetna za zube. Kockica tamne čokolade može biti od velike pomoći. Naime, 12 grama tamne čokolade dovoljno je za očuvanje zaštitnog sloja naših zuba od karijesa.

Premier čokolade

Iako se Premier čokolade redovno služe na našem dvoru, vi ne morate biti članovi kraljevske porodice kako biste uživali u ukusima raskošnih  Premier čokolada. Iskoristite sve mogućnosti koje vam se pružaju i ukoliko već niste, vreme je da probate Premier čokolade.

Baš zbog toga što znamo kakvu istoriju čokolade nose sa sobom, u Premier proizvode se ulaže puno znanja i energije kako bi kupcima ponudili samo ono najbolje. 

Ako poželite da osetite ukuse dalekih krajeva, to možete učiniti najfinijom tamnom čokoladom, koja svojim mirisom i ukusom govori o svom jedinstvenom geografskom poreklu.

Madagaskar, Brazil, Ekvador tamne čokolade, jednim zalogajem će vas odvesti na fantastičan put oko sveta o kojem ste uvek sanjali.

Preko čokolade sa jedinstvenim geografskim poreklom do brojnih kombinacija čokolade i orašastih plodova i drugih dodataka, Premier nudi čokoladu čiji ukus nikada nećete zaboraviti.

Premier čokolada poručuje da je savršenstvo tu – samo mu se treba prepustiti!