Osmi mart – dan za sećanje i dan za poklone

Osmi mart prilika je da svojim voljenim ženama pokažete koliko ih poznajete i izaberete im poklon baš po njihovom ukusu. Čokoladnom poslasticom pokažite im ljubav, strast, prijateljstvo, nežnost i pažnju, kažite im „hvala“, „mislim na tebe“ i „ljubav je od čokolade“.

8. mart kroz istoriju

A da li znate da je Osmi mart u Srbiji prvi put proslavljen 1914. godine? Bilo je to samo četiri godine nakon što je 1910., na drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu, ustanovljena proslava ovog praznika.

Proslava dana koji podseća i podstiče stalnu borbu za prava žena, njihov bolji ekonomski, socijalni i politički položaj nastao je na inicijativu Klare Cetkin, poznate nemačke političarke i borca za ženska prava.

Znamenite srpske žene

Na praznik posvećen ženama treba se setiti i naših sunarodnica koje su hrabro rušile predrasude i svojom delatnošću osvajale slobode za sve druge žene. Jedna od njih, nepravedno zaboravljena, bila je Katarina Milovuk, upravnica Više ženske škole u Beogradu i jedna od prvih visookobrazovanih žena u Srbiji. Na njenu inicijativu daleke 1875. osnovano je Beogradsko žensko društvo, prvo udruženje žena u Srbiji. Ova velika dobrotvorka bila je i prva Srpkinja koja je zatražila da se ženama da pravo glasa govoreći „Ne znam s kakvim su pravom muški prisvojili svu vlast u svoje ruke i upravljaju sudbinom ove zemlje bez naše saradnje, kad je ova zemlja i naša koliko i njihova, i mi smo deca ove zemlje, i mi s njom delimo i dobro i zlo…“.

Ne zaboravimo ni Dragu Ljočić, koja je 1879. postala prva žena lekar u Srbiji, Jelisavetu Načić, prvu žena arhitektu, Kseniju Atanasijević, prvu ženu doktora nauka, Danicu Tomić, prvu ženu pilota, Isidoru Sekulić, prvu članicu Akademije nauka, brojne pesnikinje, slikarke, dobrotvorke, heroine u ratu i miru…. Ne zaboravimo sve one hrabre i samosvesne, znane i neznane žene koje su i danas svuda oko nas.

I zato na 8. mart setite se svih svojih dragih žena. 

Poklonite im pažnju, posvetite im vreme, pokažite razumevanje i priuštite posebne trenutke.

Raznovrsne ideje poklona za 8. mart

Premier čokoladne poslastice će svojim kvalitetom, prefinjenim ukusom i originalnošću učiniti da se osećaju kao posebne.Izaberite mlečnu, belu, tamnu, Gold ili Ruby čokoladu iz bogate palete Premier čokolada i pustite da govore umesto vas.

Premier čokoladna srca, maštovite figurice, buketi najukusnijih pralina, Dekorativno srce, limitirana pakovanja, Paketi, retke i zanimljive vrste čokolada, kao i još mnogo originalnih poklona stoji vam na raspolaganju da obradujete sve, za vas izuzetne žene.

A ako ne možete da se odlučite, evo još nekoliko ideja za kreativne i uzbudljive čokoladne poklone:

I još mnogo uzbudljivih i divnih ukusa, od kojih će svaki preneti najlepšu poruku u vaše ime!

Srećan 8. mart!